Blog

10 tips om beter om te gaan met faalangst.

| Faalangst, angst, wensen, doelen
10 tips om beter om te gaan met faalangst.

Faalangst is iets waar heel veel jongeren maar ook volwassenen mee kampen. Door die angst maken velen hun dromen niet waar. Veel mensen hebben zoveel mogelijkheden, zoveel potentieel maar laten zicht tegenhouden door angst of faalangst. Deze tips zijn een eerste hulp bij angst om te falen.

 

 

1 Ontmoet je angst.

Angst is een héél naar gevoel, daarom ontlopen we het dikwijls. Je vlucht of vecht, maar je kijkt je angst niet aan je ontloopt je angst. Waardoor ze sluimerend aanwezig blijft, en waardoor je verder ook geen stappen neemt om dat te doen wat je graag zou doen. Een eerste stap is dan ook de acceptatie dat je last hebt van angst. Pas als je angst toelaat kan er ook een oplossing komen. Als je angst wegduwt blijft ze je achtervolgen.

2 Omarm je angst met liefde.

Soms ben je dan ook boos op jezelf omdat je angst ervaart. Die emotie van boosheid weegt soms nog zwaarder dan angst. Liefde is net het omgekeerde van angst, als je je angst en boosheid omarmt met liefde heb je al snel een veel beter gevoel.

3 mediteren klopt het wel voor jou?

Soms ben je bang omdat je onderliggend weet dat je een keuze gemaakt hebt die eigenlijk niet bij jou past. Probeer door eventjes te mediteren te weten te komen, als die keuze wel echt bij jou past. Is het een keuze van je hart of gewoon een verstandelijke beslissing? Een dagelijkse meditatie is een goede gewoonte om dicht bij jezelf te komen

Het is vooral belangrijk dat je er kan over praten met iemand die je kan vertrouwen

4 Bekijk het ook eens vanuit een andere invalshoek.

Soms denk je dat er maar één oplossing bestaat, dat er maar één manier is om naar deze situatie te kijken. Maar bekijk het eens vanuit een andere invalshoek, en soms zie je dan veel meer of totaal andere mogelijkheden om wat je wenst te verwezenlijken.

5  Omring je door de juiste vrienden en of zoek professionele hulp.

Heel veel jongeren maar ook volwassenen hebben last van faalangst en durven er niet over praten. Het is vooral belangrijk dat je er kan over praten met iemand die je kan vertrouwen, die kan luisteren. Als je er zelf niet uitkomt, wacht niet te lang om professionele hulp te zoeken. Een paar gesprekken kunnen je echt vooruit helpen. Achteraf weet je zelfs niet meer dat er ooit angst was.

6 Welk voordeel schenkt angst je?

Soms blijven mensen zich verschuilen achter angst om het niet te moeten doen. Soms moet je eventjes uit je comfort zone komen. Het lijkt soms een veilige weg om waar je bang van bent niet te doen, maar wees hier ook eerlijk met jezelf, als dit echt is wat je wil kom dan uit die schijnbaar veilige zone. Veel mensen klagen en zagen dagelijks dat hun leven niet is zoals ze willen, maar blijven steeds hetzelfde doen. Waardoor dat hun leven ook steeds hetzelfde blijft.

7 Accepteer jezelf precies zoals je bent.

Wees ook liefdevol voor de dingen die je minder leuk vind aan jezelf. Als je accepteert dat je bent wie je bent, dan pas kan je stralend gelukkig zijn.

8 welke negatieve overtuiging over jezelf geloof je?

Welke gedachte heb jij gelooft en aangenomen als waar? Onder de angst om te falen zit er een negatieve gedachte die jij voor waar hebt aangenomen. Zolang je ze gelooft zal ze ook blijven bestaan.

9 Vergelijk jezelf niet met een andere.

Accepteer jezelf zoals je bent, beter dan jezelf kan je niet zijn. Door anders te willen zijn of jezelf steeds te vergelijken met anderen, haal je jezelf naar beneden. Jij bent prachtig en uniek helemaal perfect zoals je dan ook bent.

10 Liefde voor jezelf

In momenten van angst en faalangst is het soms moeilijk om van jezelf te houden. Probeer toch kleine dingetjes te doen om jezelf een beetje te verwennen, dat heeft onmiddellijk een beter gevoel. Dit beter gevoel over jezelf zal meer rust brengen in je hoofd, zodat je op een andere manier naar de angst kan kijken. Eventjes wandelen of mediteren, een lekker badje of massage doen je helderder denken waardoor je weer nieuwe ideeën krijgt.

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.