Blog

Buigen of barsten: hoe omgaan met boosheid?

| Omgaan met boosheid
Buigen of barsten: hoe omgaan met boosheid?

Je streeft naar schoonheid, naar goed zijn, naar perfectie, … maar ook naar assertiviteit. Soms speelt boosheid dan op in je gemoed. Boosheid is een emotie die ons regelmatig overvalt. Vaak is je gevoel zo negatief beladen, dat je het te laat of ongepast uit tegenover iemand anders. De tegenpartij schrikt en begrijpt niet wat er misging. Je kropte het gevoel op … en nu lijk je onredelijk.

Laat je denken eens los en voel eens wat je gesprekspartner wil

Laat je boosheid toe

Zou het dan beter zijn om nooit meer boos te zijn? Nee.
Ikzelf had vaak ook de neiging om boosheid te onderdrukken en vond het soms makkelijker om het gevoel te negeren – uit angst om bepaalde vriendschappen of mensen in mijn leven te verliezen.
Maar om rust in je hoofd te krijgen, moet je écht zijn wie je bent. Daarom koos ik ervoor om boosheid toe te laten.

Je boosheid toelaten is een boeiende ervaring. Het risico om mensen te verliezen, neem ik erbij. Toch is dat meestal niet het geval. Integendeel: je toont je boosheid van in het begin en kropt ze niet op tot ‘de bom barst.’ Je omgeving krijgt meer respect voor je omdat je op gepaste wijze voor jezelf opkomt.

Projecteer boosheid niet op anderen

We willen dat degene waarop we boos zijn begrijpt en respecteert dat we boos zijn.
Helaas werkt dat meestal niet zo. Want als je boos bent, ben je uit verbinding met jezelf en zeker uit verbinding met de persoon waarop je boos bent.

Voel je boosheid opkomen?Laat die dan toe maar projecteer het niet op anderen. Want dat lost niks op. De ander voelt zich aangevallen en wordt vaak óók boos. Maar wat doe je dan wel? …

Communiceer met de ander

We denken zo dikwijls dat anderen wel weten hoe we iets willen, wat we willen, hoe we ons voelen, wat we graag hebben. Vooral van mensen waarvan we het meest houden, verwachten we dat ze ons altijd begrijpen. Daarom worden we ook zo boos op hen  als dat niet het geval is.

Ga er niet vanuit dat anderen volledig weten hoe jij je voelt. En ook omgekeerd: ga er niet vanuit dat wat jij gelooft dat een ander denkt de waarheid is.  Je bent aan het denken en veronderstellen en dat is heel misleidend. Laat je denken eens los en voel eens wat je gesprekspartner wil. Wat hij of zijn verlangt. Wat hij of zij voor je voelt. Als je voelt wat een ander wil, hoor je een heel ander verhaal dan wanneer je met je verstand zit te luisteren. Ons denken heeft ons weer misleid! Maak de verbinding en voel het gewoon. Er gaat een nieuwe wereld open!

Richt de boosheid niet op jezelf

Toon ook begrip voor jezelf. Want meestal is boosheid op een vriend, partner, kind… een spiegeltje en ben je vooral boos op jezelf. 

Stel jezelf een aantal vragen zoals:

• Wat wil ik eigenlijk echt in deze situatie?
• Hoe komt het dat ik me zo boos voel?
• Wat kan er veranderen?
• Heb ik de ander duidelijk aangegeven wat ik wil? Of ging ik daar gewoon vanuit?

Kortom: laat je boosheid toe, maar voed je negatieve gedachten niet. Luister naar je gevoel en vind terug de weg naar rust in je hoofd. 

Lees hier meer over boosheid

 

 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.