Blog

Door bewuster te leven, meer rust in je relatie

| Relatie
Door bewuster te leven, meer rust in je relatie

Onrealistische verwachtingen in een relatie

Een romantische relatie begint meestal heel gelukzalig. Het is spannend, je hebt vlinders in de buik. Maar je start met héel hoge verwachtingen. Je verwacht dat je partner je liefde geeft, veiligheid biedt,… kortom dat hij je gelukkig maakt. Wie een geïdealiseerd beeld heeft van zijn geliefde, kan alleen ontgoocheld worden. Want geen enkele partner kan die vooruitzichten waarmaken als je geen liefde, veiligheid en geluk in jezelf vindt. Je kan met andere woorden hele lijsten met kenmerken van ‘de ideale partner maken’, geen mens zal die wensen kunnen invullen zolang je niet van jezelf houdt.

vrijheid, liefde en respect binnen je relatie.

Hoe onrealistische verwachtingen je uiteen drijven

Soms begint dan een strijd om de macht. “Ik heb gelijk en hij/zij is echt fout.” Vele koppels zijn uren of dagen aan het voorbereiden om hun gelijk te krijgen. Om te tonen dat de andere fout is. Om hem of haar te veranderen. Maar deze techniek heeft een omgekeerd effect. Je kan elkaar niet veranderen en de kloof tussen beiden wordt groter. Je wil je droombeeld waarmaken, maar hoe meer je vecht, hoe meer je droombeeld keer op keer in stukken uiteen spat.

Twijfelen aan jezelf

Een mogelijk gevolg van je ontgoocheling (oftewel desillusie), is dat je aan jezelf begint te twijfelen. “Wat kan ik doen zodat mijn partner meer wordt zoals ik gedroomd had, zoals ik het wil?” Vindt hij mij misschien niet meer aantrekkelijk? Wil hij niet meer bij me zijn? Je fantasie slaat op hol. Wees je ervan bewust dat je denken je hoogstwaarschijnlijk misleidt. Want je kan honderd dingen denken, maar wat je denkt, is niet dé waarheid.

Meer verbonden

Naast communicatie, die  belangrijk is in een relatie, is het op de eerste plaats belangrijk dat je liefde vindt bij en voor jezelf. Want een partner vervult eigenlijk niet wat je wenst, hij toont wat je tekort hebt. Je partner is een spiegel die toon wat er nog moet genezen in jezelf. Doe de test: wanneer je denkt dat je partner je niet goed/mooi/belangrijk/lief genoeg vindt. Is dat niet omdat je jezelf niet goed/mooi/belangrijk/lief genoeg vindt? Pas als je jezelf aanvaardt zoals je bent, heb je geen behoeft meer aan de bevestiging van een partner.
Eens je die liefde vindt voor jezelf, zal ook de relatie met je partner er anders uitzien. Vergis je niet: er zullen nog steeds confrontaties zijn. Maar de verwachtingen liggen totaal anders. Je vindt jezelf goed genoeg en dat hangt niet meer af van de mening of goedkeuring van die partner. Eens je de verbinding met jezelf vindt, kan je je echt verbinden met je partner en ontstaat er vrijheid, liefde en respect binnen je relatie.

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.