Blog

Faalangst bij jongeren

| Faalangst, Emoties, Zelfwaardering, Zelfvertrouwen
Faalangst bij jongeren

Zoals elke angst is faalangst iets die je tegenhoudt, niet voedend is en niet overeenkomt met de realiteit.

Maar soms voelt het zo echt en overheersend aan dat het vele jongeren tegenhoudt om te doen wat ze graag doen en te zijn wie ze echt zijn.

Soms kan een slecht schooljaar,  een slecht rapport of een verkeerde opmerking héél veel angst veroorzaken, angst om te falen of een negatief geloof over zichzelf.

Durven jezelf zijn en je eigen richting volgen is héél bepalend voor tieners en jongeren. Onder die angst om te falen zit er ook de angst om jezelf te durven zijn en heel dikwijls het gevoel van niet waardevol, niet slim, niet mooi, kortom niet goed genoeg te zijn. 

goed gevoel hebben over zichzelf.

De maatschappij toont zo dikwijls ideale plaatjes van hoe een jongere moet zijn, hoe een ideaal gezin er zou moeten uitzien. Maar elke jongere, elke mens en elk gezin is uniek en anders.

Als angst overheerst dan raak je meer en meer jezelf kwijt en slaat ook twijfel toe. Het geloof over jezelf maar ook de beelden van je toekomst zien er niet zo rooskleurig uit.

Als het vertrouwen in jezelf zoek is, dan is het moeilijk om nog goed te presteren, keuzes te maken en in jezelf te geloven. Veel jongeren vertonen daardoor uitstelgedrag en gaan slechter en slechter presteren of gaan zich zeer moeilijk gaan gedragen.

De onderliggende oorzaak hiervan is heel veel onzekerheid, angst, trauma of verdriet. Het is van groot belang dat we tieners en jongeren leren om naar angst te kijken en niet mee te gaan in die angst die soms zo aanwezig is maar niet reëel is. Jongeren die eerder gevoelig zijn nemen vaak ook angst van anderen op. 

Het is belangrijk dat hun eigenwaarde gestimuleerd wordt en dat ze deze niet laten afhangen van externe factoren zoals bijvoorbeeld hun schoolresultaten.

Als we tieners en jongeren een mooie toekomst willen geven is het enorm belangrijk dat ze weerbaar zijn, dat ze geen beslissingen nemen die gebaseerd zijn op angst. Dat ze een goed gevoel hebben over zichzelf.

Tieners kunnen het aanleren om om te gaan met faalangst zodat ze die niet hun hele leven met zich mee moeten dragen en bijgevolg kunnen ze fijne keuzes maken en geloven in zichzelf. Elke tiener of jongere heeft talenten die uniek zijn en ze moeten de kans krijgen om deze te ontdekken.

Meer weten over mijn coaching voor jongeren? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.