Blog

‘Rust in het hoofd’ bij faalangst

| Wat is faalangst
‘Rust in het hoofd’ bij faalangst

Heel veel kinderen, jongeren maar ook volwassenen hebben last van faalangst: angst om tekort te schieten. Dat kan zeer onschuldig zijn en overkomt ons allemaal wel eens. Maar het wordt moeilijker als de angst je leven en keuzes begint te controleren. Het gevoel wordt overheersend en houdt je tegen om dingen te doen die je echt graag wilt doen.
Faalangst in al zijn vormen heeft veel te maken met de vrees om niet goed genoeg te zijn voor anderen. We staan er niet bij stil maar we hunkeren allemaal naar goedkeuring en liefde van onze omgeving. Faalangst voorkomen begint met liefde voor jezelf. Als je voldoende van jezelf houdt, heb je geen constante bevestiging nodig van anderen.

Onverschilligheid is vaak een masker

Jongeren.

Kinderen en jongeren met een grote perfectiedrang zijn heel vatbaar voor faalangst. Ze hebben schrik om fouten te maken, om niet perfect te zijn, om beoordeeld te worden door anderen. Kortom, angst om liefde te verliezen. De faalangst kan zich op verschillende manieren uiten en is niet altijd gemakkelijk te detecteren.
Bijvoorbeeld: Sommige jongeren komen op het eerste zicht stoer en onverschillig over. Ouders en lesgevers verzuchten: “hij/zij is onverschillig”, “hij/zij doet zijn best niet”, “hij/zij presteert ondermaats”,… Wees je ervan bewust dat die onverschilligheid vaak een masker is dat onzekere jongeren opzetten. Ze hebben soms onderliggend een erge vorm van angst om te mislukken, maar hebben de strijd opgegeven. Als ze hun best niet doen, kan een verlies niet aan hun ‘ik’ raken…

Liefde geven

Liefde voor jezelf is essentieel om het te kunnen doorgeven aan anderen. Ik ben geen voorstander van een vrije opvoeding zonder regels – ook die zijn nodig. Maar liefde en waardering geven aan kinderen en jongeren is essentieel! Je kan ze nooit té veel liefde geven. Als je veel emoties ontrafelt, ontdek je steeds diezelfde essentie: alles draait om liefde voor jezelf en voor anderen.

Rust

‘Je moet niet bang zijn’, is een veelgebruikt, goedbedoeld zinnetje… maar het helpt niet. Angst wegduwen heeft absoluut geen zin. Jij bent bang, je kind is bang,… aanvaard dat! De angst omarmen is het begin van een herstel. Neem dus vooral jezelf, je kind of jongere niet kwalijk dat er angst is. Angst toelaten en luisteren naar wat het je te vertellen heeft is cruciaal!
Een vorm van onvoorwaardelijke liefde geven aan jezelf of je kind en het toelaten van de angst, het doorvoelen, is een belangrijke stap naar Rust in je Hoofd en geloof in jezelf!

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.