Blog

Test jezelf: Spoor je grijze gedachten op.

| Angst
Test jezelf: Spoor je grijze gedachten op.

Negatieve spiraal

Onlangs zette een verhaal van een cliënt me aan het denken. De man in kwestie heeft een goede job, is intelligenter dan gemiddeld én zag er best knap uit. Zijn angst? Dat vrouwen niet op hem vielen omdat hij te braaf was, saai, té intelligent, …
Wat gek is: zijn negatieve gedachten zorgden ervoor dat zijn angst werkelijkheid werd. Zijn liefdesleven was niet langer harmonieus. Een self fulfilling prophecy. De dag dat hij inziet dat zijn negatieve gedachten niet meer zijn dan gedachten, verandert zijn leven.

Spoor je grijze gedachten op

Gedachten. Ze razen maar door. Hele dag. Probeer maar eens één minuut nergens aan te denken …

… En lukte het? 

Veel gedachten uit onze non-stop denkstroom zijn negatief. “ik kan dat niet”, “Niemand ziet me staan”, enzovoort. Luister zelf eens goed naar je gedachten. Welke pessimistische zaken komen naar boven? Welke verhaaltjes vertel jij je zelf dag na dag?

 Je gedachten zijn niet de waarheid! 

Beoordeel je gedachten, maar voed ze niet

Betrapte je jezelf op één of een heleboel negatieve gedachtes? Denk je vaak in termen van falen? Van mislukken in plaats van slagen? Herinner jezelf er dan aan dat wat je denkt, niet meer is dan een aaneenschakeling van verhaaltjes. Je gedachten zijn niet dé waarheid! Katie Byron stelt het als volgt: Vraag je bij elke negatieve gedacht af of wat je denkt waar is of … een verzinsel in je hoofd. (Blijf daarbij niet eindeloos wikken en wegen.) Donkere gedachten voeden of ze als waar aannemen? Dat helpt je geen stap verder.

Negatieve gedachten bij het streven naar een mooi en gezond lichaam

Ook bij het streven naar een mooi en gezond lichaam, steken negatieve gedachten vaak de kop op. “ik ben altijd al dik geweest, dat verandert nooit.” Die ideeën helpen je niet vooruit. Integendeel. Je doel bereiken wordt alleen maar moeilijker.

Hoe help ik jou

In mijn coachingpraktijk bekijk ik systematisch welke negatieve gedachten door jouw hoofd spoken. Welke negatieve overtuigingen heb je? En belangrijker: hoe gaan we die veranderen? Samen streven we naar een nieuw, gezonder gedachtenpatroon. Zo haal jij terug het beste uit je leven!
 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.