Blog

Boosheid toelaten brengt Rust in het Hoofd!

| Boosheid is een gevoel dat we allemaal kennen.
Boosheid toelaten brengt Rust in het Hoofd!

Soms ontkennen of dempen we dat gevoel, soms hebben we het niet onder controle. In ieder geval kan boosheid -in al zijn vormen- knagen aan je zelfvertrouwen en voor rusteloosheid zorgen.

In onze samenleving wordt boosheid niet altijd aanvaard. 

Het is een emotie die we volgens de norm beter niet laten zien. Het begint al in de kindertijd: peuters die boos worden krijgen al snel een standje. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder boosheid er mag zijn. In al onze goedbedoelde pogingen om hen een goeie opvoeding te geven, laten we hen niet altijd toe om boos te zijn. We moeten begrijpen dat ‘boos zijn’ niet gelijk is aan ‘gewelddadig zijn’. Boosheid is een emotie, die sneller verdwijnt als je er begrip voor toont dan wanneer je ze verdringt of bestraft.

In ieder geval kan boosheid -in al zijn vormen- knagen aan je zelfvertrouwen en voor rusteloosheid zorgen.

Kwaadheid is tenslotte een normale reactie: 

iemand overschrijdt je grenzen, je hebt tegenslag, je voelt je gekwetst, machteloos, onbegrepen,… Daarnaast is het een natuurlijk bescherming. Denk maar aan baby’tjes die boos worden als ze honger hebben, een vieze luier hebben of zich onveilig voelen.

Het niet toelaten van boosheid kan leiden tot:

angsten, agressie, depressies, een overvol hoofd, ongezonde voeding of verslavingen. Het is dus noodzakelijk om met boosheid te leren omgaan door assertief, met zelfvertrouwen en vooral met liefde voor jezelf naar de emotie te kijken. Dat klinkt simpel, maar de meeste kinderen en volwassenen hebben nooit geleerd om goed met boosheid of conflicten om te gaan.

Ruimte geven aan je boosheid, met liefde luisteren naar dat gekwetste deeltje van je kind, partner maar zeker ook van jezelf, zal de emotie veranderen en meer ru

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.