Blog

De kracht van vergeving

| De kracht van vergeving
De kracht van vergeving

Onlangs had ik een gesprek met een vriendin. Ze heeft gezondheidsproblemen en staat wat ontevreden in het leven. En daarvoor geeft ze vooral haar ouders de schuld. Ik tipte voorzichtig dat het nuttig zou zijn om hen te vergeven en de onschuld van haar ouders in te zien. Want geef je een ander de schuld voor jouw problemen? Dan schuif je je eigen verantwoordelijkheid voor je leven af. Door vergeving vind je terug rust en vrede in jezelf.

Meestal schuilt er achter boosheid een verlangen 

Vergeving brengt jou rust

Vergeving is niet goedkeuren dat anderen je hebben gekwetst. Wel inzien dat ze in wezen onschuldig zijn. Meestal schuilt er achter boosheid een verlangen dat mensen zich anders gedragen naar jou toe. Soms wil je iets dat ze je niet kunnen geven. Soms ben je enorm gekwetst – wat nooit goed te keuren valt. Maar ook bij ernstige misdrijven is vergeving belangrijk. Het gaat niet op één-twee-drie en er is dikwijls veel begeleiding bij nodig. Maar zolang je niet vergeeft blijf jij pijn lijden.

Leren van boosheid

Ouders, kinderen, collega’s of partners, …  die je in lastige situaties brengen, leren je telkens iets bij. Zodat jij kunt groeien. Denk maar eens aan de mensen die jou het leven zuur maakten: welke belangrijke lessen leerde je van hen? De ‘moeilijke mensen’ die op je pad komen leren je dingen die je anders nooit zou leren. Ik ben dankbaar voor die lessen. Kun je vergeven? Dan laat je niet toe dat de situatie zich herhaalt.

Onderzoek: wat had je gehoopt?

Jouw boosheid en teleurstelling leren je veel over jezelf. Je hoopt op iets dat niet wordt ingewilligd. Waar verlang je eigenlijk naar? Dieper in jou zit iets dat wil groeien. Je wil bijvoorbeeld meer van jezelf leren houden, zelfstandiger worden, jezelf zijn, meer liefde geven, … En misschien hebben die moeilijke mensen je daarmee wel geholpen. Door vergeving kom je bij liefde en rust. Je wordt ’s morgens niet meer wakker met de drang om je ongelukkig te voelen door de mensen die je ooit pijn gedaan hebben. Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf. Zo zuiver je elke relatie en stopt ook de pijn. 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.