Blog

Het mooiste geschenk voor je kind

| Opvoeden: rust voor jou en je kind
Het mooiste geschenk voor je kind

Ouder zijn is een mooi geschenk. Maar vooral ook een grote, boeiende uitdagingen vol verantwoordelijkheid. Ik heb veel met kinderen gewerkt en het is enorm boeiend om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Als ouder heb je een belangrijke rol in die ontwikkeling. Maar soms komen er onzekerheden op je pad, want je wil het o-zo-goed doen. Iedereen slaat je om de oren met goede raad: wat mag, wat kan, wat moet, … En dan zijn er nog een heleboel boeken met opvoedingsrichtlijnen. Dat brengt soms twijfels mee …

Het (im)perfecte kind

Je wil het goed doen en speelt de perfecte ouder. En daar gaat het meestal fout. Want je wil aan de buitenwereld een feilloos kind presenteren. (Ik overdrijf hier een beetje maar zal voor veel mensen herkenbaar zijn.) Op dat moment wordt het ouderschap een last waar je niet echt meer van geniet. Je creëert een situatie die tegen de natuurlijke levensstroom indruist.

Uniek en onkneedbaar

Kinderen zijn zeer gevoelig voor jouw drang naar perfectie. Want zij voelen goed aan wat echt is en wat niet. Nee: je kunt je kind niet zomaar kneden naar een iemand die aan elke maatschappelijke norm voldoet. Want ieder kind wordt geboren met een speciale gave en een bepaald temperament. De essentie van wie ze zijn, werd al voor de geboorte vastgelegd. En dus ook de functie die ze hier zullen vervullen.

Wensen loslaten

Wat echt boeiend is? Je wensen als ouder loslaten en verwonderd toekijken hoe je kleine mensje zich ontplooit en ontwikkelt. Je kind is een uniek persoontje dat je met niemand kan vergelijken. Als jij zonder verwachtingen en zonder ‘rolletje’ ziet hoe het groeit en bloeit, vallen er een pak zorgen van je af. Je laat je drang naar perfectie los en wordt een toeschouwer van zijn of haar ontwikkeling. Jij gaat genieten van het ouderschap. En je kind wordt wie hij of zij écht is. Het is een volledig andere manier van opvoeden die jou én je kind rust in het hoofd geeft.

Grenzen tekenen

Mag je dan geen grenzen meer stellen voor je kind? Natuurlijk wel. Door natuurlijke grenzen aan te geven, leert je kind inlevend zijn en rekening houden met anderen. Het is belangrijk om aan te voelen: hoe meer je luistert naar je eigen grenzen en rekening houdt met de wensen van je kind, hoe beter het zich ontwikkelt.

Opvoeding en rust in je hoofd

Je kind laten ontwikkelen tot wie het écht is, is het mooiste geschenk dat je het kan geven. Wil jij als ouder sterker en bewuster leven? En dat ook doorgeven aan je kind(eren)? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.