Blog

Hoe belangrijk is liefde voor jezelf bij het opvoeding van kinderen?

| Zelfvertrouwen, zelfliefde bij opvoeding
Hoe belangrijk is liefde voor jezelf bij het opvoeding van kinderen?

Als ik eerlijk ben, dan beken ik dat zelfliefde ook voor mij een proces was van vallen en opstaan. Ik ben zoals velen iemand die graag liefde geeft, liefde deelt en mezelf daarbij soms helemaal vergeet. Liefde geven aan mezelf was en is niet altijd even eenvoudig. Van mezelf houden heb ik moeten leren en soms moet ik mezelf daar terug aan herinneren. Ook vandaag durf ik me soms een beetje schuldig te voelen als ik onvoorwaardelijk voor mezelf kies. 

Bij het opvoeden van kinderen is houden van jezelf cruciaal.

Hoe liefdevol ben jij voor jezelf? 

Vind je jezelf waardevol en ben je respectvol naar jezelf toe?
Bij het opvoeden van kinderen is houden van jezelf cruciaal. Jij bent immers het grote voorbeeld van je kinderen, zelfs van je rebelse puber! Veel mensen vinden zichzelf egoïstisch als ze opkomen voor zichzelf. Maar als je niet voor jezelf opkomt als ouder, hoe leer je dan je kinderen dat ze lief moeten zijn voor zichzelf, dat ze mogen houden van zichzelf? Het is dus een geschenk voor je kind als je liefdevol bent voor jezelf. Je kind zal veel sterker en gelukkiger in het leven staan, bij tegenslagen of pesterijen veel weerbaarder zijn,… We kunnen kinderen niet beschermen tegen invloeden van buitenaf, maar we kunnen ze wel leren om van zichzelf te houden en zo een stevige basis te leggen. Hoe jij met jezelf omgaat, is van onschatbare waarde voor jouw kinderen!

Duidelijke grenzen stellen 

Ook duidelijke grenzen stellen in je opvoeding is heel belangrijk. Want je grenzen aangeven is ook jezelf waarderen! Er zijn ouders die geen grenzen stellen, niet consequent zijn en heel toegeeflijk zijn. Een droom voor hun kinderen? Toch niet: ouders die geen grenzen stellen ervaren vaak een onderliggende boosheid naar hun kinderen toe. Doordat ze geen tijd maken voor zichzelf en dingen laten vallen voor hun kinderen, krijgen ze het gevoel dat ze al zoveel ‘opgeofferd’ hebben voor hun kinderen. Ze vergeten van zichzelf te houden en voelen zich tekort gedaan. Helaas komt dat vrij vaak voor en blijft de ouder-kindrelatie lastig.  Kinderen voelen helaas de onvrede en boosheid bij hun ouders en dat maakt hen ook triest en minder weerbaar. Meer dan ‘hun zin krijgen’ willen kinderen namelijk op de eerste plaats liefde van hun ouders.

Houden van jezelf

Kortom, van jezelf houden is niet altijd eenvoudig maar kent alleen maar voordelen. Voor jou, je omgeving en je kinderen!

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.