Blog

Je wensen waarmaken

| Faalangst, angst, wensen, doelen
Je wensen waarmaken

In mijn coachingpraktijk en in mijn vriendenkring ontmoet ik veel mensen, met heel veel capaciteiten. Toch houdt hen soms iets tegen om hun dromen of doelen waar te maken. De verrassende oorzaak? Angst.

Functionele vs. niet-functionele angst.

Angst kan soms heel nuttig zijn. Meer nog: we hebben ze nodig in levensbedreigende situaties.
Maar de meeste angsten zijn niet bevorderlijk. Zeker angst om te falen of te mislukken zorgt voor onnodig lijden. Je gelooft niet in een succesvolle afloop van je wens of doel. En geeft het op voorhand al op. Soms steekt overdreven perfectionisme de kop op. “ Als het niet perfect is, begin ik er niet aan.” Maar wanneer is iets perfect en moét het überhaupt perfect zijn?

Ga na of wat je wenst is wat jij echt wil.

Sociaal wenselijke wens?

Vraag jezelf eens af wat jouw wens is. Wat wil je nog bereiken? Wat is je doel?
Ga na of wat je wenst,ook echt is wat jij echt wil. Of zijn het de buitenwereld, de familie of vrienden die je in een bepaalde richting duwen? Wil je juist aan hen bewijzen dat je iets kan bereiken? Die laatste twee motieven zijn niet de juiste en veelal zal het dan ook niet makkelijk zijn om deze doelen te bereiken.

Ontdek wat je echt wilt

Een korte meditatie of moment van stilte, helpt je te leren voelen wat je echt wilt. Als je doel van binnenuit komt, is het iets dat echt bij jou past. En heeft het ook alle kans op slagen. Toch komt faalangst vaak nog om de hoek kijken: “kan ik dit wel?”;  “Gaat dit wel lukken?”; “Ben ik wel goed genoeg?” Zoals altijd zijn het onze gedachten die ons angstig maken en ons tegenhouden. Zo stoppen bij veel mensen mooie doelen, prachtige voornemens, mooie wensen. Doodzonde.

Detecteer faalangst

Gaf jij je wens of doel zomaar op? Omdat je begon te twijfelen of angstig werd? Besef dan dat een negatieve gedachte niet altijd de waarheid spreekt. Laat de gedachte voorbijkomen maar neem zie niet als waar aan dan verdwijnt de angst. Ik ben er alvast van overtuigd dat je slaagt in je doel of wens!

​Lees hier meer artikels over faalangst en angst
 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.