Blog

Rust in het hoofd van kinderen bij een relatiebreuk

| Kindercoaching jongerencoaching
Rust in het hoofd van kinderen bij een relatiebreuk

Een echtscheiding of relatiebreuk is meestal voor alle betrokkenen een heel ingrijpende gebeurtenis.  Ik heb zelf een scheiding meegemaakt, wat ook voor mij een moeilijke ervaring was. Je voelt veel verdriet en ziet ook het verdriet bij je kinderen. Je eigen pijn verwerken én zorgen voor je kinderen, kan tijdens een scheiding heel moeilijk zijn.

Elk kind gaat door die veranderingen op zijn eigen tempo.

Voor jezelf zorgen

Op de eerste plaats is het enorm belangrijk dat jij als ouder goed voor jezelf zorgt. Er valt zoveel te verwerken. Je ervaart het einde van iets dat ooit mooi begon, met liefde en toekomstperspectieven. Plots valt een heel stuk van je leven weg en dat  verlies verwerken heeft tijd nodig. Laat je daarom omringen door  een liefdevolle omgeving en vraag hulp als het eventjes niet meer gaat om voor je kind(eren) te zorgen.

Verwerkingsproces van het kind

Bij een scheiding valt voor de kinderen het gevoel van geborgenheid voor een stuk weg. Het veilige, warme nest van mama en papa die er samen zijn voor hun kinderen, is er niet meer. Kinderen hebben dus ook tijd nodig om de scheiding te verwerken, net als jij. Voor veel kinderen loopt dat proces vrij probleemloos, anderen hebben het er dan weer héél moeilijk mee.  In sommige gevallen ontkennen ze dat hun ouders uit elkaar zijn en hopen ze dat ze toch terug samen komen. Sommige kinderen voelen zich op de een of andere manier ook schuldig en verantwoordelijk voor de echtscheiding. Of schuldig dat ze van beidde ouders houden, ze durven niet tonen dat ze ook van de andere ouder houden.

Voor je kinderen zorgen

In ieder geval is het nodig om je kinderen te observeren en naar hen te luisteren. Geef ze de tijd om alles een plaats te geven, om zich aan te passen aan de vele veranderingen, nieuwe woonomgeving, nieuwe partners of nieuwe school. Elk kind gaat door die veranderingen op zijn eigen manier en tempo. Let vooral op grote gedragsveranderingen bij kinderen na een scheiding, dat zijn meestal tekenen dat er iets niet oké is.
Vergeet niet om op de eerste plaats jezelf de nodige tijd en liefde te geven om alles te verwerken. Er kan alleen maar liefde zijn voor je kids als er liefde is voor jezelf!

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.