Blog

Rust in je buik

| Afslanken
Rust in je buik

Emotioneel eten

Veel mensen zoeken troost in eten. Op een neerslachtig of emotioneel moment grijp je naar veelal ongezond en suikerrijk voedsel. Eten zorgt dan voor een héél tijdelijk moment van gelukzaligheid. Op lange termijn lost de ongezonde reflex niets op: je voelt je terug somber én je zit met een volle buik.

De gevolgen van emo-eten

Emotioneel eten leidt vaak tot overgewicht, suikerverslaving of andere slechte eetgewoontes. Je kledij begint te spannen, je voelt je slechter in je vel en wordt nog somberder. Je komt in een vicieuze cirkel terecht, waar je niet altijd gemakkelijk uit raakt. In het slechtste geval wordt het emo-eten een verslaving, die onrust in je hoofd brengt.

Emo-eten is meestal een emotionele vlucht.


En ook je buik wordt niet happy van emotioneel eten. Je wordt lichamelijk afhankelijk van het ongezonde voedsel. Je lijkt altijd de nodige hoeveelheid suiker, chocolade, vet,… nodig te hebben.

Hoe stap je af van emo-eten?

Emo-eten is meestal een emotionele vlucht. Een gewoonte om niet stil te staan bij wat je ongelukkig maakt. Je ontwijkt een gevoel dat te pijnlijk is, dat je wil ontvluchten en met je ratio niet wil voelen. Een eerste stap in de richting naar rust in hoofd en buik, is dus stilstaan bij wat je emotioneel raakt. Waarom voel je je eigenlijk zo down of onverzadigd?
Het is raadzaam om op voorhand alternatieven zoeken om niet terug te vallen in je ongezonde eetgedrag, op een emotioneel moment. Leuke alternatieven zijn bijvoorbeeld een kleine wandeling maken, een warm bad nemen, een boek lezen, iemand opbellen, een stukje fruit eten,…Kortom jezelf een beetje verwennen op een gezonde manier!

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.