Blog

Stap voor stap naar meer rust in je buik

| Rust in je Buik
Stap voor stap naar meer rust in je buik

Onrust in je buik

Genieten van eten is zalig, en toch vormt het bij veel mensen een probleem. Soms kan je gewoon niet stoppen, troost je jezelf bij negatieve gevoelens of verzin je wel iets om toch weer die snoep, het stukje chocolade of een frietje te eten. Soms zoek je ook bij heel blije gevoelens naar iets om te eten, bijvoorbeeld als er iets te vieren valt.

Maar voor je het weet, wordt het een gewoonte en… dan vliegen de kilo’s erbij.

Onrust in je hoofd

Junkfood of het eten van troostvoeding geeft je nooit voldoening, maar het brengt wel onrust mee. Het bevestigt alleen maar een negatief zelfbeeld of andere onderliggende negatieve overtuigingen in jezelf. Die bevestiging zorgt ervoor dat je zelfbeeld nog slechter wordt en zo stijgt de kans dat je nog meer troost zoekt in ongezonde voeding en op die manier is de cirkel rond. In junkfood zitten er ook best wel stoffen die snel gewoontes opwekken.

soms is er angst om het niet te kunnen

Mild zijn voor jezelf

Sta er eens bij stil hoe dikwijls je boos bent op jezelf. Boos omdat je niet het ideale lichaam hebt, boos omdat je dan toch weer teveel gegeten hebt, boos omdat je toch weer naar dat stukje chocolade gegrepen hebt. En zo zorg je opnieuw voor veel onrust in het hoofd. Soms ben je ook boos omdat je je slecht voelt, emotioneel bent of tegenslag hebt. Wat ook weer zorgt voor nog een negatiever gevoel.
Je bewust worden van al die negatieve emoties is belangrijk om de kracht te vinden om gezonder te gaan leven. Onderzoek eens hoe dikwijls je jezelf inwendig straft?

Uit die cirkel

Eens je rondjes aan het draaien bent, heb je soms het gevoel dat eruit stappen onmogelijk is. Soms vliegen de kilootjes erbij, anderen krijgen gezondheidsproblemen. Je zet jezelf klem en je vrijheid is weg. Maar de angst om uit die cirkel te stappen is soms héél groot.

Productieve angst

Soms is de verleiding groot en is er angst om het niet te kunnen. Deze angst is productief en het is een teken dat je net voor een overwinning staat. Je wil een slanker lichaam of gezonder zijn. Maar je wil ook vrijheid en niet meer in de ban zijn van die ongezonde voeding. Kortom, je wilt gewoon een slank en gezond leven. Rust in je buik en je hoofd. Deze angst toont je alleen maar de weg naar je vrijheid, de weg naar het leven dat je wilt. Herken de angst, duw ze niet weg,  maar zie het als een positief teken dat je juist voor een overwinning staat.

 

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties, reageer als eerste!

Reageer

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.