Blog

Waardering voor jezelf

| Zelfwaardering
Waardering voor jezelf

Veel problemen ontstaan omdat je soms op zoek gaat naar waardering bij anderen en vergeet om jezelf waardevol te vinden.

Je hoopt dan waardering te krijgen bij anderen en misschien heb je al ondervonden dat dit niet lukt.  

Welke voorwaarden stel je aan jezelf?

Misschien heb je bepaalde verhalen in je hoofd van wat waardevol is of wat ‘waardevol zijn’ betekent voor jou.

Je opvoeding helpt daar aan mee en de maatschappij toont zo dikwijls ideaal beelden van hoe een ideaal gezin of persoon zijn leven er dan wel moet uitzien…

Maar wie ben jij?

Iedereen is waardevol omdat je bent wie jij bent, dus het gevoel van niet waardevol te zijn of niet goed genoeg of niet mooi genoeg of niet rijk genoeg is een verhaal uit je hoofd.

Een verhaal die je doet geloven dat je niet waardevol bent, waardoor je meestal ook niet bent wie je bent en niet doet wat je moet doen of graag zou doen. Veelal ook niet liefdevol omgaat met jezelf.

Rust vinden in jezelf

Het gevoel dat je niet waardevol bent, kan je niet altijd onmiddellijk uitschakelen. Soms zijn er onderliggende overtuigingen waardoor dat gevoel sluimerend aanwezig blijft.

Daarom is mediteren ook zo belangrijk omdat je dan bij een dieper deeltje van jezelf komt, los van die verhalen uit je hoofd, los van die negatieve programmatie.

Wat gaat er mis in je leven?

Kijk eens wat er niet zo goed werkt in je leven, is het je job, je geld, misschien je liefdesleven of je ouders of kinderen…?

Dan heb je soms de neiging om alles naar anderen te kaatsen zoals: ik heb een moeilijke partner een verkeerde job of verschrikkelijke baas, vervelende collega’s en noem maar op.

Maar als je heel even stil wordt kijk dan eens wat je daar gelooft over jezelf en misschien krijg je dan wel zo’n aha momentje.

Zolang je iets niet ziet kan er ook niet veel veranderen. 

Het kan ook anders

Bewust worden dat wat anderen soms doen jou raakt omdat je iets gelooft dat niet waar is over jezelf. Zolang je de problemen bij anderen schuift, moet je niks doen aan jezelf en dat kan een gemakkelijke keuze lijken.

Je hoeft niet uit je comfortzone te komen en het leven blijft zoals het is.

Misschien gemakkelijk, maar tegelijkertijd toch ook wel een pijnlijke positie. Je kan je ook afvragen: wat geloof ik nog over mezelf dat die andere dat weerspiegelt?

Of wat is mijn innerlijke overtuiging waardoor dit zich nu afspeelt in mijn leven?

Stap voor stap

Dat is een proces waar je stap voor stap kan doorgaan. Je kan niet alles onmiddellijk zien en dat hoeft ook niet.

Maar als iets moeilijk is in je leven, wordt dan even stil, sluit je ogen en voel eens wat je daar gelooft over jezelf. Het is niet erg als je daar iets gelooft dat niet helemaal klopt bij wie je echt bent.

Het is vooral belangrijk dat je er bewust van wordt en nog belangrijker dat je een beslissing maakt om te geloven en ook te ervaren dat je heel waardevol bent.

Ik help je graag om dieper in te gaan op dit thema dit kan in persoonlijke coaching of tijdens meditatieworkshops stuur me gerust een mailtje als je meer informatie wil.

avater
Over de auteur

Ik ben Mieke, coach van Rust in je Hoofd.

Ik bied coaching aan iedereen die minder gejaagd en meer bewust wil leven. Dat doe ik niet door te zeggen hoe het moet, maar wel door een luisterend oor te bieden en mensen zelf tot inzichten te laten komen. Met deze aanpak probeer ik rust te brengen in het hoofd, de buik en het leven van kinderen, jongeren en volwassenen.

avater rust in je hoofd

Wil je je ook beter voelen in je vel? Maak dan gerust een afspraak voor deskundige coaching, afslankbegeleiding of kindercoaching

Bedankt!
Sorry, u gaf een ongeldig e-mail adres op. Gelieve het opnieuw te proberen.

Schrijf je nu in om regelmatig tips te krijgen voor meer rust in je hoofd.